Taxele vamale pentru importurile de carne de pui vor fi majorate de la 45% la 70%, nivel care va ramane in vigoare pe o perioada de sase luni, pana la 15 august, a stabilit Guvernul printr-o hotarare aprobata in sedinta de ieri.
Tot ieri, Executivul a decis, potrivit Mediafax, ca taxele vamale la importul de carne de porc sa fie mentinute la cotele actuale, in timp ce o serie de alte produse, precum carnea de porc mistret si legumele uscate, vor fi scoase din categoria marfurilor care beneficiaza de reduceri temporare de taxe sau pentru care nu se achita astfel de obligatii.
Daca la carnea de porc, unde importurile fac legea, o eventuala majorare a taxelor vamale ar fi aruncat in aer piata, adoptarea acestei masuri pentru carnea de pui (doar pentru pulpe si jumatati de pulpe) este salutata de producatori, concurati puternic de importuri si afectati vizibil de o scadere constanta a produselor lor, pe fondul aparitiei gripei aviare din Romania.
Potrivit producatorilor, de la aparitia gripei aviare, in septembrie 2005, consumul de carne de pasare din productia interna a scazut pana in luna decembrie cu circa 40%, de la 21,3 tone la 16 tone. Acest lucru, corelat cu interzicerea exporturilor, a dus la majorarea stocurilor la producatori de la 2,6 tone, in luna septembrie, la 20 de tone de carne de pasare, in decembrie.
Producatorii sustin ca, in intervalul 7 octombrie - 20 decembrie, pierderile totale suferite in sector sunt de 1.235,4 miliarde de lei.
UCPR: Preturile nu vor creste
Producatorii interni de carne de pasare sunt puternic concurati de importatori, in conditiile in care, in 2005, productia interna de carne de pui a fost de 220.000 de tone, in timp ce importurile au reprezentat 158.000 de tone. Potrivit Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR), cele doua pozitii tarifare (jumatati posterioare si sfert