Biroul Permanent al deputatilor se comporta de parca nu ar cunoaste Regulamentul Camerei. Ieri, Biroul a hotarat sa retrimita cererea de perchezitie a doua case ale lui Adrian Nastase, desi documentul nu avea ce sa caute in dezbaterea lor si pentru un motiv care suna a chichita legislativa. In plus, puterea nu a reusit, iar, sa-si mobilizeze parlamentarii, asa ca decizia Biroului a fost adoptata cu sase voturi pentru si patru impotriva.
In primul rand, in acest Regulament se stipuleaza clar ca "presedintele Camerei aduce la cunostinta deputatilor cererea, in sedinta publica, dupa care o trimite de indata Comisiei juridice". Iar Adrian Nastase a prezentat-o plenului si, in loc sa o trimita juristilor Camerei, a supus-o la vot in Biroul Permanent. De asemenea, Biroul a oferit ca motiv faptul ca cererea nu era in acord cu Constitutia, ori, cei mai in masura sa se pronunte asupra acestui fapt erau tot deputatii din Comisia juridica.
In al doilea rand, Adrian Nastase a precizat ca Biroul Permanent a constatat o neconcordanta intre solicitarea Ministerului Justitiei si prevederile articolului 72 alin. 2 din Constitutie, care stipuleaza ca urmarirea si trimiterea in judecata penala, in cazul parlamentarilor, se pot face numai de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Insa cererea transmisa de ministrul Justitiei venea de la Daniel Morar, procuror-sef al DNA. Iar titulatura acestei institutii -Departamentul National Anticoruptie din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, arata clar ca DNA si Morar aveau dreptul sa fie cei care sa solicite Camerei perchezitionarea lui Adrian Nastase.
Macovei: Nastase trage de timp
Nastase nu a oferit insa alte detalii despre decizie. "Acestea sunt chestiuni care pot sa fie de forma sau pot sa aiba anumite implicatii", a spus el. "In masura in c