Bruxelles-ul a dat, zilele trecute unda verde cresterii taxelor vamale la importurile de carne de pasare, dar mentine nivelul actual pentru carcasa de porc. In urma deciziei, industria alimentara promite stabilitatea preturilor pana in 2007. Inceputul anului aduce ultima runda din razboiul taxelor vamale pentru importurile de carne. Cum integrarea pe piata comuna europeana presupune eliminarea oricaror bariere, jucatorii importanti incearca sa prinda ultimul tren al favorurilo
Bruxelles-ul a dat, zilele trecute unda verde cresterii taxelor vamale la importurile de carne de pasare, dar mentine nivelul actual pentru carcasa de porc. In urma deciziei, industria alimentara promite stabilitatea preturilor pana in 2007.
Inceputul anului aduce ultima runda din razboiul taxelor vamale pentru importurile de carne. Cum integrarea pe piata comuna europeana presupune eliminarea oricaror bariere, jucatorii importanti incearca sa prinda ultimul tren al favorurilor guvernamentale.
Crescatorii de pasari, alarmati de scaderea consumului provocat de criza gripei aviare si de invazia importurilor ieftine din Brazilia si SUA, au cerut, la sfarsitul anului trecut, cresterea taxei vamale aplicate importurilor de la 45% la 70%. Cum acordul dintre UE si tara noastra prevede reducerea treptata a taxelor, pana la eliminarea lor, in 2007, orice “deviere de la curs” trebuie aprobata de Bruxelles. “Pe fir” au intrat si crescatorii de porci, care au solicitat si ei marirea taxelor la produsele din import, pe motiv ca acestea beneficiaza de subventii generoase din partea UE. Raspunsul venit de la Bruxelles i-a dezamagit pe acestia din urma, intrucat doar “pasararii” au primit unda verde pentru majorarea taxelor vamale.
“Cresterea taxelor vine cam tarziu, cand exis