Taxele vamale la importurile de pui au fost majorate la 70%. Procesatorii estimeaza ca mezelurile din pui se vor scumpi in medie cu 15%. Taxele vamale pentru importurile de carne de pui vor fi majorate de la 45% la 70%, nivel care va ramâne in vigoare pe o perioada de sase luni, pâna la 15 august, a stabilit guvernul printr-o hotarâre aprobata in sedinta de ieri. Tot ieri, executivul a decis, potrivit Mediafax, ca taxele vamale la importul de carne de porc sa fie mentinute la cotele actuale, in timp ce o serie de alte produse, precum carnea de porc mistret si legumele uscate, vor fi scoase din categoria marfurilor care beneficiaza de reduceri temporare de taxe sau pentru care nu se achita astfel de obligatii. Daca la carnea de porc, unde importurile fac legea, o eventuala majorare a taxelor vamale ar fi aruncat in aer piata, adoptarea acestei masuri pentru carnea de pui (doar pentru pulpe si jumatati de pulpe) este salutata de producatori, concurati puternic de importuri si afectati vizibil de o scadere constanta a produselor lor, pe fondul aparitiei gripei aviare din România. Potrivit producatorilor, de la aparitia gripei aviare, in septembrie 2005, consumul de carne de pasare din productia interna a scazut pâna in luna decembrie cu circa 40%, de la 21,3 tone la 16 tone. Acest lucru, corelat cu interzicerea exporturilor, a dus la majorarea stocurilor la producatori de la 2,6 tone, in luna septembrie, la 20 de tone de carne de pasare, in decembrie. UCPR: Preturile nu vor creste Producatorii sustin ca, in intervalul 7 octombrie - 20 decembrie, pierderile totale suferite in sector sunt de 1.235,4 miliarde de lei. Producatorii interni de carne de pasare sunt puternic concurati de importatori, in conditiile in care, in 2005, productia interna de carne de pui a fost de 220.000 de tone, in timp ce importurile au reprezentat 158.000 de tone. Potrivit Uniunii Crescatorilor