Peste o suta de politisti de frontiera si vamesi, acuzati ca au lasat sa iasa din tara ilegal o mie de persoane care au ajuns in Occident, au inceput, de ieri, sa vina rand pe rand in fata procurorilor. Serviciul Teritorial Oradea al Departamentului National Anticoruptie are in lucru dosarul penal 1/P/2004, insa, deocamdata, 46 de oameni ai legii au fost chemati pentru a li se aduce la cunostinta invinuirile.
Cei 5 ofiteri si 41 agenti din cadrul Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Satu Mare se vor prezenta la audieri, in perioada 13 -16 februarie a.c. Aceasta mega-afacere, pusa pe picioare de oamenii legii, spun surse judiciare, s-a derulat prin intermediul a doua firme de transport din Satu Mare, patronate de doua familii. Se pare ca totul a fost dat in vileag in momentul in care patronul unei societati s-a indragostit de sotia partenerului sau de afaceri. Cand au ajuns la divort, au inceput sa curga si acuzatiile. Sotia si-a denuntat fosta "jumatate" ca face ilegalitati impreuna cu politistii de frontiera. Intrand pe firul povestii, in urma cu aproape 2 ani, procurorii au declansat ancheta in acest caz, incepand cu interceptarea telefoanelor celor vizati si cu verificarea mai multor documente de calatorie. Astfel, procurorii DNA au audiat mai multe persoane care figurau ca intrasera ori iesisera din tara in perioada 2003 - 2005, calatorind cu cele 2 firme de transport. Aceleasi surse spun ca verificarile vor fi extinse si asupra altor politisti, fiind posibil ca numarul persoanelor implicate in afacere sa depaseasca o suta.
Lantul infractional, fisurat acum 2 ani
Ancheta, inceputa in urma cu mai bine de doi ani, a stabilit ca peste 40 de politisti de frontiera si vamesi s-au asociat intr-o ampla retea de trafic de persoane. Taxele variau intre 20 si 100 de euro pentru fiecare persoana, insa pretul varia in functie de z