Potrivit unui articol publicat ieri de catre cotidianul francez Le Figaro, care citeaza studiile efectuate in ultima vreme de catre mai multe institutii de cercetare economica europene si nord-americane, extinderea din 2004 s-a tradus pentru tarile central si est-europene printr-o crestere puternica a Produsului Intern Brut (PIB), printr-un avans semnificativ al veniturilor - in special in agricultura - si al productivitatii. Motivatia acestei evolutii rezida, in principal, in cresterea puternica a Investitiilor Straine Directe (ISD) in ultimii doi ani de zile in aceste regiuni si in sprijinul financiar oferit de catre Bruxelles.
Astfel, remarca ziarul francez, PIB-ul tarilor fost comuniste, care au aderat la Uniunea Europeana in martie 2004, a crescut cu aproape 4% in 2005, o valoare de doua ori mai mare decat media europeana. In acelasi timp venitul agricultorilor, pe seama fondurilor comunitare, a cunoscut o explozie de aproape 75%. Dar afluxul capitalurilor private a fost cel care a "incoronat" cu adevarat integrarea in UE. Doi ani la rand cresterea ISD a fost de aproape 70%, in conditiile in care in 2004 acestea au inregistrat o scadere de 40 de procente la "vechii" membri, iar in China, principalul concurent al Europei de Est la atragerea investitiilor straine, cresterea a fost de numai 13%.
Asa se face ca Europa Centrala a atras in 2004 aproape o treime din implantarile internationale la nivel european, adica mult mai mult decat au reusit sa faca Franta, Germania, Spania si Belgia la un loc, se arata in editia pe 2005 a Barometrului Ernst&Young privind atractivitatea economica. Toate aceste transferuri de capital si de tehnologie nu au facut decat sa sustina o crestere record a productivitatii in 2005 in "noua Europa", indica un alt studiu al revistei Executiveaction. "Rata de crestere a productivitatii a crescut in medie in noile state membre ale