La o luna de la tragedia din subteranul Minei Anina incep sa iasa la suprafata dosarele prafuite ale afacerilor dubioase facute de conducere si liderii sindicali. La inceputul anului trecut, directorul general al SC "Miniera Banat" SA, Nicolae Calamariu, si sindicalistii Ioan Parvu si Adrian Burlui trebuiau sa fie cercetati pentru un prejudiciu de 112 miliarde lei.
Potrivit declaratiei acordata "Romaniei libere" de procurorul Petru Dungan, seful Parchetului de pe langa Curtea de Apel Timisoara, cel in a carui arie de competenta intra si judetul Caras-Severin, pe numele directorului SC "Miniera Banat" SA Anina si al celor doi lideri sindicali au existat doua dosare penale.
In cel inregistrat sub numarul 106-P-2005 s-a dispus neinceperea urmaririi penale, iar cel de al doilea, cu numarul 475-P-2004, competenta a fost declinata prin ordonanta din 24 ianuarie 2005 in favoarea PNA Bucuresti.
Recent, am intrat in posesia unor noi date care demonstreaza ca anchetatorii au documentat activitatea ilicita de la Mina Anina.
Va prezentam in continuare concluziile controalelor efectuate de politistii caraseni si de echipele Directiei Generale a Finantelor Publice la exploatarea miniera, cercetari care stabilesc crearea unui prejudiciu de peste 100 miliarde lei realizat de directorul general al SC "Miniera Banat" SA si de cei doi lideri sindicali, prin firmele private detinute.
Controale incrucisate
Din toate reclamatiile plecate de la Anina, singura care a determinat demararea cercetarilor a fost una ajunsa la Guvern. In aceasta plangere era reclamat ca liderii sindicali de la EM Anina si Ponor, Adrian Burlui, respectiv Ioan Parvu, ca "detin firme gen capusa care, cu acordul directorului general de la SC "Miniera Banat" SA, ing. ec.