Dependenta Europei si a Statelor Unite ale Americii de produsele petroliere rafinate ale Orientului Mijlociu va creste in urmatorii zece ani de zile, releva un studiu elaborat de analistii de la Wood Mackenzie, in baza datelor furnizate de cartelul petrolier OPEC. Potrivit studiului, citat de "The Financial Times", tarile din zona amintita si-au elaborat un ambitios plan de crestere cu 60 la suta a capacitatilor de rafinare, depasindu-le cu mult pe cele ale Rusiei si ale fostelor republici sovietice, unde sectorul energetic este subfinantat.
Ca urmare, Orientul Mijlociu, si in special zona Golfului, va deveni principalul exportator si producator de produse derivate din petrol, cum ar fi benzina, motorina, combustibilul pentru incalzit si cel pentru avioane.
In conformitate cu acest plan, OPEC, care este deja principalul furnizor de titei din lume, isi va mari productia de produse rafinate, in urmatorii sapte ani, cu 6 milioane de barili pe zi.
In plus, tari ca Arabia Saudita intentioneaza sa construiasca rafinarii nu numai pe propriul teritoriu, ci si in tari vecine sau chiar mai departe, in special in Asia. In ciuda declaratiilor recente ale lui George W. Bush, autorii studiului considera ca, inclusiv Statele Unite, vor fi in urmatorii ani, tot mai dependente de produsele petroliere ale Orientului Mijlociu, idee subliniata intr-o declaratie citata de "The Financial Times" de catre Aileen Jamieson, manager consultant la Wood Mackenzie, care a reamintit politica americana din ultimii ani de a se investi mult prea putin in domeniul capacitatilor de rafinare.
Nu lipsita de semnificatie este si o declaratie a ministrului saudit al Energiei, Ali Naimi, reluata de cotidianul britanic, potrivit careia "faptul de a ajuta lumea sa depaseasca dificultatile provocate de reducerea capacitatilor de rafinare va asigura Regatului Saudit o crestere a rolu