ANCHETA Din 1998, functioneaza la Crevedia, sat aflat la 20 de kilometri de Bucuresti, Centrul "Eudoxiu Hurmuzachi" pentru romanii de pretutindeni. Anual, vin aici din tari precum Ucraina, Bulgaria, Serbia, etnici romani aflati la varsta Bacalaureatului, pentru a-si perfectiona limba romana si a putea ulterior sa urmeze o facultate in Romania. Statul roman le ofera burse a cate 50 de dolari pe luna, dar nu si conditii decente in care sa traiasca si sa invete.
Conferentiarul Emil Ionescu a predat la acest Centru intre anii 2003 si 2005 si, anul trecut, a scris un protest fata de conditiile de aici. "Copiii acestia vin aici ca la Mecca. Sunt din familii bune, care au mentinut o constiinta a romanismului asa cum au putut. Centrul e o treaba de mantuiala, facuta cu sentimentul ca poate la anuâ n-o mai facem. Este un lucru care arata dezinteres fata de o chestiune serioasa. Ca idee e buna, dar daca noi mentinem aceasta punere in practica...", spune el.
ROMANI "CHINEZI". Ora 11:30, intr-o zi de joi. Pe imasul de langa Centrul "Hurmuzachi" a iesit o turma de oi la pascut. In campus e liniste. Intr-o singura sala, o profesoara se chinuia sa-i invete pe cativa elevi romaneste; in camine, cei mai multi locatari dormeau cand am batut la usa lor. M-am asezat in banca langa o fata care m-a facut sa inteleg ca e din Turkmenistan si nu stie boaba romaneste. Una dintre conditiile pentru admiterea in Centru este "cunoasterea limbii romane la un nivel acceptabil. Se accepta inclusiv acest nivel slab de cunoastere a limbii romane, tocmai pentru a se facilita accesul cursantilor catre institutiile din Romania", ne-a explicat Mihai Gheorghiu, fost director executiv al Centrului si, din martie 2005, secretar de stat pentru Romanii de pretutindeni, departament care coordoneaza Centrul. "Intamplarea face ca, anul trecut, cei din Turkmenistan sa vorbeasca foarte bine romaneste.