Mentinerea ritmului actual de constructie a locuintelor, de circa 30.000 de unitati pe an, ar determina acoperirea deficitului, estimat la un milion de locuinte, intr-o perioada de 30 de ani, sustin reprezentantii Patronatului Societatilor din Constructii (PSC).
Potrivit acestora, circa 28% din fondul locativ construit din Romania are o vechime de 40-55 de ani, iar o patrime dintre locuinte au fost construite in urma cu peste 55 de ani, in timp ce volumul de case si apartamente finalizate in ultimii ani atinge un nivel de 30.000 de unitati anual.
In acelasi timp, deficitul de locuinte este estimat la circa un milion de locuinte, din care aproximativ 300.000 numai in Bucuresti.
"Situatia precara a fondului de locuit si cererea mare din ultimii ani impun luarea unor masuri care sa determine dinamizarea sectorului, respectiv constructia de noi locuinte, consolidarea si reabilitarea vechilor imobile", a declarat ieri, Adriana Ifteme, directorul general al PSC, citata de Mediafax.
Potrivit lui Razvan Niculescu-Aron, vicepresedinte PSC, preturile locuintelor ar putea creste in acest an cu un nivel cuprins intre 10 si 20%, pe fondul cererii ridicate si a ofertei extrem de scazute. "Piata romaneasca este una speculativa, iar in aceste conditii o scadere a preturilor nu este posibila. Se construieste extrem de putin, iar cererea este fantastic de mare. Preturile vor putea sa scada doar daca vom asista la o dinamizare accelerata a pietei", a spus Niculescu-Aron.
Piata constructiilor, la 7 miliarde de euro
La randul sau, presedintele Patronatului Societatilor din Constructii (PSC), Gheorghe Polizu, a declarat ca piata romaneasca a constructiilor ar putea creste in acest an cu 15-20%, pana in jurul valorii de 7 miliarde de euro.
"Cresterea de 15-20% este mare, insa vom putea asista la o asemenea evolutie, tinand cont si