Perioada interceptarilor si inregistrarilor autorizate cu privire la aceeasi persoana si aceeasi fapta a fost, ieri, majorata la sase luni, stabilindu-se totodata obligativitatea procurorului de a prezenta persoanei cercetate atat data de la care i-au fost ascultate convorbirile, cat si continutul acestora.
Decizia a fost luata in urma dezbaterilor de catre membrii Comisiei Juridice a Senatului a proiectului de Lege pentru modificarea si completarea Codului de procedura penala, care prevede, printre altele, ca durata totala a interceptarilor sa fie de patru luni.
Norica Nicolai, senatorul PNL care a propus amendamentul, a explicat aceasta majorare prin faptul ca exista cauze complexe de criminalitate transfrontaliera. Amintind de timpul necesar obtinerii autorizatiei, senatorul a spus ca este foarte dificil ca interceptarea sa fie facuta pe o perioada scurta si datele obtinute sa fie relevante.
Tot la solicitarea ei, senatorii au introdus in textul de lege obligativitatea procurorului de a aduce la cunostinta persoanei cercetate data si continutul inregistrarilor, astfel incat persoana vizata sa isi poata construi apararea.
In ceea ce priveste cauzele complexe, unde exista mai multi faptuitori, cu calitati diferite, ori fapte diferite, iar competente pentru a judeca sunt o instanta militara si una civila, cauza sa fie judecata de aceasta din urma, daca nu este posibila disjungerea. Aceasta modificare a fost facuta in urma unui amendament al presedintelui comisiei, senatorul UDMR Peter Eckstein.
Codul de procedura penala aflat in prezent in vigoare mentioneaza ca, in astfel de cazuri, competenta revine instantei militare.
Un alt amendament al senatorului UDMR adoptat de membrii comisiei stabileste ca atunci cand in aceeasi cauza sunt mai multi inculpati, unii minori si altii majori, si nu este posibila disjungerea, competenta sa rev