RETETA DE CAMPION
Mihaela Dascalu: "N-am avut curiozitati; Am respins din start ideea de a gusta ceva mai ciudat"
MIHAELA DASCALU. Esti in fata ei si nu-ti vine sa crezi ca norocul ti-a facut cadou un dialog cu cea mai buna sportiva a Romaniei la patinaj-viteza, din toate timpurile⦠Subtire si delicata - nici n-ai spune ca practica acest "atletism pe gheata" - , ea e gata sa spuna totul despre sine: "Am avut privilegiul sa particip la patru Jocuri Olimpice si gazdele s-au straduit sa multumeasca delegatiile, din punct de vedere culinar. Exista bucatarii din toate continentele, fiecare cu specificul ei. Cand organismul este obisnuit sa functioneze pe o anumita linie de alimentatie, nu cred ca risca cineva, la o competitie, sa strice aceasta functionalitate. Am vazut loturi care isi aduc propria mancare, cu paine si orez, mai ales japonezii, cu fructele si cu carnea lor. Nu se ating de mancarea de la cantina! Insa gazdele ofera o gama elastica de alimentatie. Sa ne gandim ca in satul olimpic nu sunt numai sportivi. Sunt medici, antrenori care nu au reguli de hrana stricte. Organizatorii trebuie, deci, sa multumeasca pe toata lumea".
ALIMENTATIE PENTRU PERFORMANTA. Olimpicii, in majoritate, merg pe o alimentatie cu adevarat sportiva. Nu fac excese de nici un fel. Ei cauta o alimentatie bogata in vitamine, nutritiva, nu foarte voluminoasa (care sa dea, ulterior, stare de somnolenta, de disconfort). "Eu - adauga Mihaela Dascalu - n-am fost nici vegetariana, nici carnivora prin excelenta. De felul meu, am avut o alimentatie echilibrata. Nu pentru ca mi s-a impus. Niciodata nu mi-au placut mancarurile grase, sosurile si n-a fost nevoie sa mi se faca o educatie cum ca nu e bine sa mananc cutare lucru; pur si simplu, asta a fost optiunea mea: o alimentatie usoaraâ¦" Vorbind cu ea, parca toate ecuatiile vietii se simplifica. Te intrebi chiar daca ti-a mai ra