Nu departe de Torino, locul unde in aceste zile se desfasoara cea de a XX-a editie a Jocurilor Olimpice de Iarna, se afla localitatea italiana Alba, celebra in toata lumea pentru un produs alimentar unic: trufele albe (o specie de ciuperci, avand o forma asemanatoare cu cea a cartofului). Despre trufele albe anticii credeau ca sunt «fiicele rasaritului». Foarte fragile, dar avand un gust minunat, erau venerate de greci si romani, in special datorita calitatilor lor afrodiziace. Sa ne amintim ca si Cleopatra (ab)uza adeseori de virtutile afrodiziace si halucinogene ale unor specii de ciuperci. Trufele de Alba erau alintate de Rossini cu numele de "Mozart al ciupercilor". In Piemont exista numeroase retete care contin ca ingredient trufa alba, asociata cu marile vinuri ale Italiei, precum Dolcetto, Barbera, Barbaresco, Barolo sau Nebbiolo. Fiecarui vin i se potriveste un anume fel de trufa alba, deoarece ciuperca asta are alt gust, alta aroma in functie de esenta arborelui sub radacina caruia creste. Si tot asa culoarea ei variaza de la un alb pur la alb-galbui, rozaliu, cenusiu sau cu usoare tente maronii. Iar parfumul aminteste vag de cel de usturoi.
Ce ne spun specialistii despre trufa alba ? Nu trebuie niciodata gatita cu ajutorul focului. Se foloseste intotdeauna cruda, taiata in lamele subtiri sau data pe razatoare si se consuma imediat dupa preparare. Si asta fiindca aroma ei "fuge" foarte usor.
Italienilor le place foarte mult sa le consume in stare naturala, taiate in lame subtiri ca foaia de matase, pe o felie de paine unsa cu unt peste care s-a asezat un strat de branza ori felii de ou fiert, ori pe un strat de paste, cu un cub de unt deasupra, branza rasa si ou fiert, tocat marunt.
Veneratia anticilor pentru trufa alba o au si piemontezii de azi. In nordul Italiei, nu exista nunti fara trufe albe. Inainte de a-si marita fiicele, ei isi i