Putini dintre primarii sibieni se arata interesati de obtinerea de fonduri europene nerambursabile sau partial rambursabile, iar aceasta stare de fapt trebuie sa se schimbe in perioada urmatoare, sustin reprezentantii Consiliului Judetean.
Cei 64 de edili ai comunelor au fost invitati la sediul CJ pentru a se informa si familiariza cu potentialul european de finantare nerambursabila si cu formalitatile ce trebuie depasite cu bine pentru a avea acces la "closca bruxelleza cu ouale de aur".
Sefii administratiilor publice locale au aflat ca pentru a le creste potentialul de eligibilitate, eventualele proiecte depuse trebuie sa se incadreze in Planul Operational Regional (POR) sau in Planul Operational Sectorial (POS).
Este vorba de doua instrumente strategice pe care finantatorii europeni le considera extrem de importante pentru perioada 2007-2014 si pe baza carora vor fi alocate fondurile europene pentru dezvoltare structurala si cele in domeniul agriculturii, fie ca finantarile ajung in Romania prin intermediul programelor Phare sau Sapard.
Putini dintre primarii sibieni au inteles, insa, cum sta treaba cu aceste planuri operationale, dar cu totii au fost de acord ca daca e sa se dea bani "pe gratis, atunci sa se dea la toata lumea".
Lucrurile nu sunt, insa, atat de simple, pentru ca o serie de proceduri birocratice si de structura a proiectelor trebuie atent depasite pana in momentul in care o finantare partial sau total nerambursabila ar putea deveni accesibila.
Prea multe termopane, prea putine idei utile
Buna organizare a proiectelor, dar si a activitatilor administrative din teritoriu este extrem de importanta. Primarii au fost sfatuiti de conducerea Consiliului Judetean Sibiu sa lase deoparte emotiile, timiditatea rurala sau interesele politice si sa treaca la treaba, daca se gandesc la noi mandate. @N_P