Noile proceduri fiscale recunosc achitarea impozitelor chiar daca s-au facut la gramada, pe acelasi ordin de plata. Sanctiunile aplicate de Fisc pentru intarzieri cauzate de date diferite ale platilor pot fi contestate cu succes, spun reprezentantii ANAF.
Indiferent de impozitul datorat de un contribuabil, regulile jocului trebuie sa fie aceleasi in relatia cu Fiscul. Pentru asta exista Codul de procedura fiscala. Agentia Nationala de Administrare Fiscala are o unitate speciala de reglementare a procedurilor fiscale. Coodonatorul acestei unitati, Tanti Anghel, spune ca exista reguli procedurale care nu sunt aplicate ca atare.
Exemplul luat in calcul este obligatia ca plata impozitelor si taxelor sa se faca distinct, pe fiecare obligatie datorata statului. "Sunt foarte multe ordine de plata pe care contribuabilii pun la un loc atat principalul (impozit, n.r.) cat si accesoriul (sanctiunile pentru intarziere, n.r.)", explica Tanti Anghel.
Doua obligatii intr-un cont
Din aplicarea gresita a procedurilor iese scandalul intre platitorii de impozite si Fisc. Contribuabilul stie ca a dat banii, chiar daca incorect, din care cauza administratia nu-i recunoaste plata.
Practic, daca banii pentru doua obligatii bugetare apar pe acelasi ordin, ei se duc intr-un singur cont, ceea ce da ocazia statului sa constate ca in contul destinat celei de-a doua taxe nu figureaza nici o plata.
Foarte importanta este si data de efectuare a platilor, atrage atentia specialista de la ANAF. Data platii este data debitarii contului, dar plata ajunge la organul fiscal printr-un mesaj electronic, in vreme ce hartia (ordinul de plata) nu ajunge.
"Am avut situatii in care intre data platii din mesajul electronic si data de pe hartie era o diferenta de o zi", spune Tanti Anghel. In aceste cazuri, Fiscul are dreptul sa ca