Autoritatile finlandeze, spaniole si cele portugheze au anuntat oficial ca, de la 1 mai, isi deschid totalmente piata muncii pentru imigrantii veniti din noile state membre ale Uniunii Europene. Mai mult, releva EUObserver, conform propunerii legislative in speta, pe care Guvernul finlandez o va remite spre aprobare
Parlamentului, "nu vor exista restrictii la libera circulatie a cetatenilor bulgari si romani din cauza ca tarile respective vor adera la Uniune in ianuarie 2007".
Oficiali ai tarilor amintite, citati de "The Financial Times" au declarat ca decizia privind deschiderea pietei muncii pentru muncitorii est-europeni, luata in pline dezbateri europene asupra Directivei Bolkestein privind serviciile, a fost determinata de dorinta de a contribui la detensionarea relatiilor dintre "vechii" si noii membri ai UE. Restrictiile la libera circulatie a muncitorilor din estul Europei, impuse de catre 12 membri mai vechi ai Uniunii, comentau surse citate de "The Financial Times", au alimentat ideea inradacinata printre noii membri ca cetatenii lor sunt considerati persoane de categoria a doua ai UE. Pana acum, doar Marea Britanie, Irlanda si Suedia isi deschisesera totalmente piata fortei de munca pentru est-europenii care au aderat la UE in mai 2004, in timp ce 12 tari si-au exercitat dreptul de a impune limite de tranzitie pe perioade de pana la sapte ani, respectiv pana in 2011, cand aranjamentele respective urmeaza a fi reconsiderate.
Diminuarea somajului, ca si reducerea numarului muncitorilor foarte calificati din unele sectoare, inclusiv cel al constructiilor, au facilitat in mare masura decizia luata de Guvernul de la Helsinki de a suprima toate barierele. Estonienii, remarca ieri "The Financial Times", care beneficiaza de faptul ca stiu limba finlandeza, ar putea fi cei mai favorizati de noua masura a Finlandei.
Oficiali ai Comisiei E