Roland Chojnacki este o personalitate ancorata in spatiul romanesc. Desi polonez, Roland Chojnacki traieste de cinci ani la Bucuresti, fiind primul director al Institutului Polonez din Romania. in ultimii cinci ani, cultura poloneza a fost tot mai bine cunoscuta, prin stradania Institutului Polonez. Roland Chojnacki poate fi luat drept exemplu de urmat pentru modul in care un stat isi promoveaza valorile culturale. Sa mentionam ca nume, practic necunoscute acum zece ani, de scriitori sau artisti polonezi au devenit familiare publicului romanesc. O relatie culturala dintre Romania si Polonia va deveni mai puternica atunci cind Bucurestiul va deschide un Centru Cultural la Varsovia – este crezul lui Roland Chojnacki. Directorul Institutului Polonez, ales prin concurs de Ministerul de Externe al Poloniei, mai are citeva luni pina la finalul mandatului, prilej pentru a contura activitatea sa de pina acum.
De cind sinteti in Romania?
Am venit in Romania in 2001, in martie, pentru a deschide Institutul Polonez. Sint primul director al acestei institutii. Imediat dupa sosirea la Bucuresti, am avut extrem de putin timp la dispozitie, in care sa gasesc un sediu si sa-mi aleg colaboratorii. Deschiderea oficiala a Institutului Polonez a avut loc in septembrie 2001. Din fericire, chiar de la venirea mea la Bucuresti, am putut sa organizez imediat citeva evenimente. Chiar in 2001 am putut sa-i aduc in Romania pe scriitorul Andrzej Stasiuk si pe regizorul Krzysztof Zanussi.
Cum a fost posibil?
A fost posibil. E foarte dificil sa ne ima-ginam personalitati mai diferite decit cei doi. Primul a sosit Krzysztof Zanussi, care este un intelectual, vorbeste sase sau sapte limbi, este cunoscut in cercurile high life din Europa si Statele Unite. in ziua urmatoare a venit Stasiuk, mai easy-going, care, la aeroport, cind ne-am vazut prima oara, mi-a dat