Compania Baxi Romania, unul dintre liderii industriei termotehnice autohtone, estimeaza ca piata centralelor termice va inregistra anul acesta o crestere minima de 10%, pe fondul majorarii costului gigacaloriei. Valoarea gigacaloriei va fi influentata de cresterea planificata a preturilor la gazele naturale.
In acest context, Baxi Romania si-a propus obtinerea unei cifre de afaceri de 9,5 milioane EUR pentru 2006, valoare cu peste 20% mai mare fata de cea inregistrata anul trecut.
Costul gigacaloriei suportat de catre consumatorii sistemului centralizat de incalzire va creste considerabil in urmatoarea perioada, ca urmare a masurilor luate de Guvern in scopul respectarii angajamentelor pentru aderarea la Uniunea Europeana.
Aceasta majorare este determinata de cresterea pretului gazelor (principalul combustibil folosit de majoritatea producatorilor de energie termica), precum si de reducerea, pana la eliminare, a subventiilor acordate de catre stat.
"Apreciem ca majorarea pretului la gaze naturale nu va avea ca efect scaderea vanzarilor de centrale termice ci, din contra, o crestere a cererii pentru aceste produse. Indiferent de evolutia tarifelor la gaze, exista un avantaj clar de eficienta si costuri in cazul energiei termice produse de centralele termice, fata de sistemul centralizat de incalzire.
Foarte curand, familiile cuplate la retelele de termoficare vor plati integral, nesubventionat, pretul gigacaloriei si vor opta, inevitabil, pentru centrale termice individuale", a declarat Sever Scarlat, directorul general Baxi Romania.
Piata centralelor termice s-a ridicat anul trecut la un volum estimat de 140-145.000 unitati, comparabil cu nivelul din 2004. Restrictiile privind debransarea au ramas principala bariera in calea dezvoltarii industriei de profil.
Baxi Romania a inregistrat i