Academia Romana a lansat joi o noua editie a Gramaticii limbii romane. Costa doar 15 lei noi si apare la 43 de ani de la ultimul tratat asemanator care stabilea normele si regulile limbii romane. Noua Gramatica aduce o interpretare a structurii gramaticale a limbii romane, incercind sa tina pasul cu evolutia limbii.
Lansarea noii Gramatici a limbii romane nu reprezinta foarte probabil o stire care sa tina prima pagina a cotidianelor si nici "capul" de jurnal tv. Mare brinza de stire asadar, ar putea zice unii. Si totusi cum vom scrie corect cind ne vom referi la aceasta informatie? Nici o brinza de stire? sau poate nicio branza de stire?
Gramatica da un raspuns la aceste intrebari. Asadar, ar trebui sa stim
ca "nici o" nu exprima o "negatie definitiva" ci o disjunctie. Astfel, se
spune corect: aceasta stire nu e nici o vaca, nici o capra, ci e o
informatie (neavind desigur vreo legatura cu produsul final al laptelui dat de cele doua animale).
Alta e situatia cind e vorba de "nicio", care arata ca este vorba de o negatie definitiva. Un exemplu in acest sens: nicio carte nu reglementeaza mai bine evolutia limbii decit o face noua Gramatica.
Situatia este identica si cind trebuie facuta distinctia intre "nici un"
sau "niciun". Lingvistii spun ca aceasta distinctie e in spiritul limbii, e
foarte utila si trebuia in cele din urma operata la nivel normativ.
Alta noutate: "o data" nu se mai scrie despartit, ci impreunat ("odata"), intotdeauna cand este adverb, inclusiv in locutiuni - "odata ce", "odata cu". El ramane separat numai atunci cand este numeral si se opune lui "de doua ori". Aici parca e mai simplu, nu?
Gramatica mai prevede o serie de reglementari specifice, destinate totusi mai curind initiatilor. Astfel, foarte pe scurt, au disparut denumirile de parti principale si