Universitatea Babes-Bolyai(Foto: )
Razboiul pornit de radicalii maghiari care cer dezmembrarea Universitatii "Babes-Bolyai" coincide cu tensiunile din interiorul coalitiei de guvernare din Cluj.
Cu o saptamana inainte de scrisoarea adresata de Comitetul de Initiativa "Bolyai" rectorului UBB, Nicolae Bocsan, consilierii locali si judeteni ai filialei UDMR au anuntat ca nu vor mai sustine decat anumite initiative ale reprezentantilor Aliantei "D.A.".
Si asta, in conditiile in care Uniunea, care a obtinut mai putin de 20 la suta din voturile exprimate in judet, a obtinut un post de viceprimar in Cluj-Napoca si cele doua functii de vicepresedinte al Consiliului Judetean.
Nu este pentru prima data cand presiunile exercitate de radicalii maghiari, care teoretic nu fac parte din UDMR, coincid cu cele facute de "moderatii" din interiorul formatiunii politice. Aceasta tactica vrea sa puna pretentiile ultimului grup intr-o lumina favorabila si sa arate ca ele ar fi mai rezonabile decat cele ale radicalilor.
O astfel de situatie s-a consumat in 2004. Radicalii maghiari au cerut Guvernului de la Bucuresti sa infiinteze Universitatea "Bolyai".
Moderatii, in frunte cu vicepremierul Bela Marko, au cerut infiintarea a trei facultati cu predare in limba maghiara la UBB si finantarea din bugetul statului roman a Universitatii private "Sapientia", infiintata la Cluj-Napoca pe cheltuiala Guvernului de la Budapesta. Nici una dintre cererile maghiarilor nu au fost satisfacute in intregime.
Insa, conducerea UBB a acceptat infiintarea unei Facultati de Studii Maghiare la UBB, cea care ar fi cea de-a treia facultate cu predare exclusiv in limba maghiara ce functioneaza in cadrul institutiei de invatamant, dupa Teologia Reformata si Teologia Romano-Cat