Cheltuielile facute pentru deschiderea unei succesiuni vor fi cu 50% mai mari daca succesiunea este facuta dupa trecerea unui an de la momentul decesului.
Majorarea este cauzata de faptul ca mostenitorii vor avea de platit si taxa notariala de timbru, de care erau scutiti de vechea legislatie, ce prevedea doar plata onorariului notarului, a timbrului judiciar si a taxei pe valoarea adaugata. Taxa pe timbru atinge 50% din totalul cheltuielilor pe care le presupune solutionarea unei succesiuni.
Taxa pentru succesiune depinde de cea a masei succesorale, deci nu are o valoare fixa.
Dupa cum ne-a declarat notarul Vasile Varga, consilier al Uniunii
Nationale a Notarilor Publici si membru in Biroul Executiv al Uniunii,
"aceste taxe au existat in forma actuala inca de acum doi ani, cind s-a luat decizia suspendarii lor sub conditia ca succesiunea defunctilor se va dezbate intr-un termen de pina la un an. Asadar, cind succesiunea se dezbate in termen de pina la un an de la data decesului, in continuare, asa cum este prevazut in Codul Fiscal, este scutita de taxa de timbru".
Varga a tinut sa precizeze ca, in mediul rural, "secretarii consiliilor locale au obligatia, sub sanctiunea legii, ca, in termen de maximum 10 zile de la data decesului, sa trimita succesiunea Camerei Notarilor sau biroului notarial care tine evidenta in circumscriptia de judecatorie."
In concluzie, pentru deschiderea unei succesiuni, efectuata la mai mult de un an de la momentul decesului, cheltuielile vor include
taxa de timbru notarial, care merge la bugetul de stat, cea pentru timbru judiciar, ce ajunge la Ministerul Justitiei si onorariul, care ramine la notar.
Cheltuielile facute pentru deschiderea unei succesiuni vor fi cu 50% mai mari daca succesiunea este facuta dupa trecerea unui an de la momentul decesu