Noul pachet legislativ in domeniul mediului, care a intrat in vigoare anul acesta, prevede sanctiuni mult mai drastice pentru cei care incalca prevederile legate de protectia mediului. Legea a intrat in vigoare din intai februarie printr-o ordonanta de urgenta si specifica amenzi ce se pot ridica pana la 800 de milioane.
"Tocmai deoarece sanctiunile aplicate sunt mari incercam in perioada aceasta sa ducem o campanie de informare a agentilor economici si persoanelor publice pentru a constientiza faptul ca amenzile sunt usturatoare. Sanctiuni de peste 10 mii de euro nu sunt de neglijat", ne-a declarat Mihaela Beu, comisar la Garda de Mediu Cluj.
Agentii economici care isi desfasoara activitatea fara autorizatie de mediu vor plati de acum intre 350 si 450 de milioane de lei, in conditiile in care, pana acum, sanctiunile erau de 25 pana la cel mult 75 de milioane de lei.
Neanuntarea unor poluari accidentale de mediu va atrage dupa sine amenzi intre 750 si 800 de milioane de lei, fata de 75 pana la 225 de milioane, cat era inainte. Sanctiuni care, pentru un agent economic mai mic, ar putea insemna chiar falimentul.
In cea mai mare dificultate vor fi persoanele fizice pentru care sumele aplicate vor reprezenta o adevarata problema. "Am aplicat deja noua lege la doua persoane fizice pe care le-am sanctionat cu 150 de milioane lei vechi", ne-a declarat comisarul sef al Garzii de Mediu Cluj, Costa Stanislav.
Persoanele din mediul rural nu vor fi scutite de amenzi daca vor polua mediul. Spre exemplu, numai pentru ca dau foc la miristi sau la stufaris, persoanele fizice vor trebui sa plateasca intre 65 si 75 de milioane de lei, de la maximum 15 milioane, cat era pana acum.
Exista si o parte buna in ce priveste cuantumul amenzilor, iar aici sunt vizate firmele care trebuie sa plateasca fondul de mediu. Amenda pent