Preşedintele ANAF, Seastian Bodu, a anunţat apariţia, în circa două luni de zile, a unui proiect de lege pentru controlul averilor tuturor contribuabililor. Aflat în lucru la Ministerul Preşedintele ANAF, Seastian Bodu, a anunţat apariţia, în circa două luni de zile, a unui proiect de lege pentru controlul averilor tuturor contribuabililor. Aflat în lucru la Ministerul Justiţiei cu concursul specialiştilor în fiscalitate, proiectul ar urma să stabilească momentl zero al declarării averilor. Despre acest proiect discutăm cu Nicolae Stoina, şeful fiscului bucureştean.
- De ce este necesară această lege?
- În mâna organelor fiscale, o lege pentru controlul averilor e mai mult decât nimic. Nu există posibilitatea unui control, cu stabilirea certă a evoluţiei averii, fără să porneşti de la o situaţie dată. S-a-ncercat la începutul anului 2005, o stabilire a momentului zero, cu declaraţii de avere de toţi cetăţenii României, dar ideea nu a fost apreciată nici în mediile politice, nici în mediul de afaceri. După stabilirea acestui moment zero, fiscul poate stabili ce a apărut între timp şi ce găseşte în plus. Nu avem posibilitatea de a vedea de unde au averi maneliştii, vrăjitoarele, nu avem posibilitatea să vedem toate sursele lor de venit. Mergem pe un sistem declarativ, sub incidenţa legii penale. Plecând de la prezumţia că sunt reale, e firesc ca tot ce apare să fie impozitat. Confiscarea e un proces deosebit de anevoios.
- Impozitarea cu 16% averilor ilicite nu înseamnă oficializarea acestora?
- E o problemă în a declara o avere licită sau ilicită. Pentru o avere ilicită intrăm pe o lege penală. Nu putem spune noi, fiscul, că averea lui X este ilicită, pentru că asemenea aspecte sunt de competenţa Parchetului. Astfel că pornim de la prezumţia că e licită, şi e normal să se facă impozitarea. În străinătate, impozitarea averilor se face în tranş