dar şi calitatea lor este pe măsură.Ionuţ Nasleu, preşedintele comisiei pentru sănătate şi protecţie socială din cadrul Consiliului Judeţean Timiş, a declarat că, în urma acestui dar şi calitatea lor este pe măsură.
Ionuţ Nasleu, preşedintele comisiei pentru sănătate şi protecţie socială din cadrul Consiliului Judeţean Timiş, a declarat că, în urma acestui fenomen, medicii din Ungaria au propus parlamentului că, în cadrul euroregiunii DKMT, serviciile medicale să fie decontate de casele de asigurări de sănătate, indiferent de spitalul în care pacientul alege să se trateze. Ei au cerut celorlalte ţări care au judeţe în euroregiune (România şi Serbia) să permită acelaşi lucru. "Eu aş fi de acord, ar fi bine pentru pacienţi, dar numai în condiţiile în care am avea şi noi un sistem concurenţial. Altfel, toată lumea ar alege să se trateze în Ungaria. Vă daţi seama că toate femeile ar alege, de exemplu, să nască în Ungaria, iar copiii ar fi, automat, cetăţeni maghiari. Soluţia ar fi să investim mai mult în Spitalul Judeţean Timiş", spune Ionuţ Nasleu, consilier judeţean PRM.
Explicaţia: subfinanţarea sistemului sanitar
Mihai Ionac, directorul Spitalului Judeţean Timiş, încearcă să explice fenomenul: "Sunt două motive pentru care pacienţii aleg să se trateze În Ungaria, iar ambele ţin de politica noastră din sistemul sanitar. Primul este legat de lipsa de fonduri. 80% din banii pe care îi primim de la Casa de Asigurări îi folosim pentru salarii, care nici ele nu sunt prea mari. Această subfinanţare, pe care eu aş numi-o catastrofală, induce o promiscuitate în întregul sistem de infrastructură şi servicii al spitalelor. Noi nu putem oferi pacienţilor o hrană bună, pierdem căldură pe la geamuri, este o mizerie generalizată. Bineînţeles că aceste lucruri dau o senzaţie de respingere unei anumite părţi a pacienţilor, care caută condiţii mai bune. "Degeaba ne