Noua strategie nationala in domeniul ajutorului de stat va urmari reducerea alocatiilor bugetare si orientarea "mai buna" a sumelor, concomitent cu diminuarea intensitatii interventiei statului in economie, a declarat ministrul de stat Gheorghe Pogea. Ajutoarele de stat au constituit, de nenumarate ori, subiect de disputa intre autoritati si partenerii sociali.
Reesalonarea datoriilor unor companii importante, alaturi de preturile administrate, au fost doua dintre cauzele ce au dus la ratarea tintei de inflatie in 2005. Mai mult de atat, companii de dimensiuni mari, precum Termoelectrica si CFR, nu au reusit sa-si eficientizeze activitatea, desi au beneficiat in cateva randuri de clementa autoritatilor.
Sume mai mici pentru ajutoare
Ministrul Pogea a adaugat ca aderarea Romaniei la Uniunea Europeana va fi urmata de reducerea ponderii ajutorului de stat in PIB de la 3,8%, cat este in prezent, la mai putin de 1%. "Aceasta va presupune o mai buna orientare a ajutoarelor de stat disponibile pentru a satisface cu prioritate necesitatile de dezvoltare economica a Romaniei in conformitate cu strategiile globale si sectoriale adoptate de autoritatile romane", a afirmat Pogea. Ministrul de stat a precizat ca pana acum nu s-a discutat despre eficienta ajutoarelor de stat acordate societatilor.
"Documentul prevede si monitorizarea si masurarea efectelor ajutoarelor de stat care vor fi acordate in viitor", a adaugat Pogea. El a mai spus ca, in urmatoarele sapte zile, proiectul de strategie va fi tradus si inaintat pentru observatii si avizare Comisiei Europene. Ulterior, documentul va fi prezentat pe pagina web a Guvernului, pentru dezbatere publica.
"Strategia in domeniul ajutoarelor de stat este o componenta a politicii concurentiale. Dorim ca acest document sa fie transparent pentru ca mediul de afaceri autohton sa stie ce se ast