Pentru a acoperi necesarul de locuinte in Romania, in urmatorii 25 de ani, suma necesara in acest context s-ar ridica la 100 de miliarde de euro, sunt de parere specialistii in domeniu.
"La nivel intuitiv, criza locuintelor este o realitate cotidiana in Romania. Cifrele sunt insa de-a dreptul inspaimantatoare si cuantifica decalajul enorm pe care tara noasta il are de recuperat fata de tarile dezvoltate ale Uniunii Europene", a declarat Dan Ioan Popp. De exmplu, media de camere pe cap de locuitor este in Romania de 0,8 fata 3,4 in tarile din UE. Cat despre numarul de metri patrati care revin pentru un locuitor autohton, media este de 15 mp fata de tarile dezvoltate unde este dubla. Locuintele racordate la utilitati au o pondere de 52%, fata de tarile din vest unde media este de 99%.
Totodata, siguranta locuintei in Romania este de 40 la suta, comparativ cu tarile europene unde siguranta in acest domeniu este de la 80 pana la 100 de procente, asta probabil si din cauza faptului ca in tara noastra media varstei unei locuinte este de 47 de ani fata de 30 de ani in tarile dezvoltate.
Studiile in domeniu releva, de asemena, faptul ca in Romania pierderile energetice se situeaza intre 20 si 40%.
Decalajul in infrastructura, 150 miliarde euro
"Problema locuintelor trebuie vazuta in contextul mai larg al starii infrastructurii din Romania", sustine Popp. Acesta a adaugat ca infrastructura nu inseamna numai sosele si cai ferate, ci in egala masura inseamna si locuinte. "In Uniunea Europeana tot ce inseamna investitii cumulate in infrastructura atinge nivelul de aproximativ 712.000 de euro pe metrul patrat de teritoriu, iar acest nivel va continua sa creasca an de an, circa 25% din PIB-ul acestor tari", a mai spus Ioan Popp. In Romania, acest parametru are o valoare de numai 31.000 de euro pe kilometru patrat si, in plus, creste m