Dupa indelungi si controversate dezbateri, Parlamentul European a aprobat ieri noua versiune a directivei serviciilor, cunoscuta si sub numele de directiva Bolkestein, dupa numele fostului comisar european care a conceput-o.
Corespondentul Associated Press la Strasbourg remarca in relatarea sa ca a fost "un vot tensionat", documentul neincluzand, pana la urma, principiul "tarii de origine", una dintre prevederile cele mai controversate din text.
Noua versiune liberalizeaza astfel serviciile pe teritoriul Uniunii Europene, domeniu care, in 2005, a asigurat 70 la suta din Produsul National Brut european si a asigurat locuri de munca pentru 116 milioane de persoane. Sindicatele au protestat cu vehementa impotriva acestui document, argumentand ca el este un pericol pentru locurile de munca, salariile si alte drepturi ale muncitorilor europeni.
Partizanii noii versiuni au sustinut, insa, ca masurile preconizate, dimpotriva, vor deschide noi piete si vor contribui la relansarea economiei europene.
Saptamana trecuta, din dorinta de a solutiona aceasta mult disputata chestiune a serviciilor, grupurile parlamentare europene socialist si crestin-democrat au ajuns la o solutie de compromis ce suprima "principiul tarii de origine", conform caruia un prestator de servicii ar fi fost supus doar legislatei tarii de unde provine, si nu a tarii in care opereaza.
Eurodeputatii au redus, totodata, numarul sectoarelor afectate de aceasta masura, dar au retinut principiile fundamentale ale directivei, care obliga cei 25 membri ai Uniunii sa asigure liberul acces la servicii pe teritoriul lor. Noua directiva exclude indeosebi serviciile sociale, cum ar fi ingrijirea batranilor si a persoanelor handicapate, precum si serviciile de interes general, cum ar fi companiile de apa si gaze naturale.
Comisia Europeana a precizat ieri ca, dupa acest vot, va