Tranzactiile din zonele bune ale Capitalei se taxeaza mai scump decat in 2005. De la inceputul acestui an, vanzatorii ori mostenitorii de proprietati imobiliare lasa mai multi bani la cabinetele notariale. Si asta deoarece notarii aplica taxele (onorariu, TVA si taxa de timbru) la valori substantial mai ridicate fata de cele valabile anul trecut.
La fiecare inceput de an, notarii primesc noi expertize care contin valori orientative ale preturilor proprietatilor imobiliare. Pentru a scoate din buzunar cat mai putini bani, vanzatorii se inteleg cu cumparatorii sa declare in fata notarilor preturi mai mici fata de cele asupra carora s-au inteles.
Numai ca, daca valorile declarate sunt inferioare celor existente in grilele cu pricina, notarii aplica taxele la preturile stabilite de experti.
Daca valoarea declarata o depaseste pe cea din grila, atunci notarii vor aplica taxele la pretul declarat de parti. Iar daca nu sunteti de acord cu valoarea stabilita de experti, puteti solicita realizarea unei noi expertize. Dezavantajul este ca va trebui sa suportati costurile acesteia.
Dulce si amar
Spre deosebire de ceilalti ani, cand preturile stabilite de Societatea Generala a Expertilor Tehnici (SGET) erau de doua-trei ori mai mici decat cele de piata, valorile propuse pentru 2006 depasesc, in unele cazuri, preturile practicate pe piata.
Iata si un exemplu concret: expertiza propune pentru un apartament cu trei camere, situat in Capitala, in zona Unirii-La Fantani, un pret minim de 132.000 de euro, cu 60a mai mare decat cel valabil in 2005. In intervalul de un an, preturile din Bucuresti s-au majorat chiar si cu mai mult de 60a, insa aceste cresteri nu au vizat zonele consacrate ca fiind de top.
Astfel, pe piata exista acum apartamente cu trei camere, imbunatatite si situate in zona Unirii-La Fant