33 la suta din militienii rusi considera ca torturarea suspectilor este acceptabila, alte 25 de procente admitand ca solicita mita. Si totusi, releva cotidianul britanic "The Daily Telegraph", majoritatea militienilor nu pricep de ce nu sunt simpatizati de populatie.
Aceasta situatie nu este insa de natura sa-i surprinda pe rusii de rand, care privesc militia nationala ca pe o forta corupta, barbara si practic scapata de sub control.
Potrivit unui sondaj publicat recent la Moscova, 45 la suta din militieni cred ca prioritatea lor este protejarea celor bogati si puternici, nu a populatiei.
Aproape 60 de procente din militienii intervievati au recunoscut ca isi suplimenteaza veniturile lucrand ca garzi de corp pentru noii imbogatiti si pentru politicienii cu stare.
In sondajul realizat de respectatul Centru Levada au fost chestionati 634 de ofiteri de militie din 41 de orase. 18 la suta din acestia au declarat ca au fost platiti sa ia bani in numele unor recuperatori -"procedeu" care adesea implica violenta.
Bratul privatizat al legii
"Forta de militie a fost practic privatizata. S-a dezintegrat intr-o serie de grupari care servesc interesele anumitor clanuri de influenta. Esential, cam asa se exprima coruptia", a declarat autorul studiului, Lev Gudkov.
Daca doar 25a din militienii rusi au admis ca solicita mita, nu mai putin de 83 la suta au declarat ca "li se intampla" sa primeasca spaga - regulat sau ocazional.
In aceste conditii nu mai este surprinzatoare atitudinea rusului de rand care vede un militian pe strada: evita sa-l priveasca in ochi si se grabeste spre celalalt trotuar.
Totusi, Ministerul rus de Interne a respins sondajul, afirmand ca este nedrept si nereprezentativ.
Citeste articolul complet Evenimentul Zilei
33 la suta din militienii rusi c