500 de muncitori din Scaieni s-au trezit parteneri de afaceri cu mahari din anturajul lui Viorel Hrebenciuc. Ei sunt angajati ai fabricii GES, singurul producator din Romania de geam float, un sortiment foarte cautat in Occident.
Maharii le-au promis salarii mai mari si investitii in fabrica, daca Asociatia Salariatilor se alatura unui concern de patru firme interesate sa cumpere fabrica.
Propunerea nu a venit din dragoste subita de clasa muncitoare, ci pentru ca in caietul de sarcini scria ca firmele cumparatoare trebuie sa aiba cel putin 10 ani de experienta in industria sticlei.
Or, cele patru societati din concern erau Laminate SA (fabricarea de produse metalice), Aedificia Carpati SA (constructie de cladiri si lucrari de geniu), Supremo Corporation SRL Otopeni (comert cu ridicata) si Unirea International Trading 95 SRL Voluntari (inchirierea si subinchirierea bunurilor imobiliare).
Contractul de privatizare s-a semnat la AVAS in decembrie 2004, fix in ultima zi lucratoare a regimului PSD. Acum, muncitorii – patroni s-au agatat de CNSLR-Fratia ca sa-i scape de contractul de privatizare.
Ei spun ca intr-un an n-au vazut nici lefuri mai mari, nici finantare, si se tem ca fabrica va ajunge la fier vechi. Si-au gasit un aliat in deputatul de Prahova Romeo Hanganu. Acesta afirma ca privatizarea a fost dubioasa de la inceput.
Ca sa inlature concurenta, AVAS a cerut o garantie de un milion de euro, doar pentru cumpararea caietului de sarcini. Pana la urma, fabrica s-a vandut la un pret mai mic decat garantia – 680.000 de euro.
Cu atat s-a dat de catre AVAS o societate cu capital social de 1.341 de miliarde de lei (circa 37 de milioane de euro) si datorii de 8 milioane de dolari. O actiune de 25.000 de lei a fost vanduta cu 505 lei, adica subevaluata de 50 de ori.
AVAS si-a „perm