Procurorii anticoruptie "sunt temuti pentru cei care au motive sa se teama", a declarat ieri Onno Simons, adjunctul sefului delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, precizand ca in acest moment DNA se afla la rascruce. "Sunt doua cai. Una ascendenta si alta descendenta. Daca o veti alege pe prima, cea grea, este aproape sigur ca veti aduce nemultumirea unor persoane influente. Daca o alegeti pe cea usoara, asta presupune abandonarea luptei", a mai spus Onno Simons.
Sustinand ca DNA se afla "in centrul terenului de lupta intre fortele politice din aceasta tara", Simons le-a spus procurorilor anticoruptie ca trebuie sa-si mentina pozitia indiferent de incercarile care se fac pentru a i se limita competentele sau activitatea.
Opinia lui Simons a fost oarecum impartasita si de ministrul Justitiei. Facand referire la divergentele din ultimele zile legate de competentele si chiar de functionarea DNA ca structura a Parchetului General, Macovei a afirmat ca aceast departament are toate componentele de a cerceta marea coruptie. "Este limpede ca s-a produs o mare schimbare. Procurorii anticoruptie cerceteaza pe oricine, inclusiv politicieni si inalti functionari, care au savarsit fapte de coruptie sau asimilate acestora", a mai spus Macovei.
Sedinta de bilant a activitatii DNA pe 2005 a fost incheiata de presedintele Traian Basescu care a declarat ca nu a venit "pentru a auzi cifrele, ci pentru ca acesta a fost afectat de un vot politic care i-a pus existenta sub semnul intrebarii". "Acest vot a fost infirmat, de acum doua zile, de toate partidele. (...) Desi in privinta modului de functionare al DNA in interiorul Parchetului General mai sunt mici nemultumiri, vreau sa plecati cu convingerea ca ordonanta de urgenta se va intoarce in Parlament pentru a fi votata. Si va fi votata fara a se modifica atributiile procurorilor anticoruptie", a mai spus Basescu. I