Zilnic in Bucuresti, firmele fantoma scot milioane de dolari cash din banci", a declarat Constantin Bolbosan, seful Serviciului Combaterea Spalarii Banilor din cadrul Directiei de Combatere a Marii Criminalitati Economico-Financiare, la un seminar organizat de Camera de Comert si Industrie a municipiului Bucuresti (CCIB).
„Legislatia permisiva in domeniul disciplinei financiare permite, zilnic, derularea a miliarde de lei de catre retele specializate. O singura retea retrage, saptamanal, minimum 5-7 miliarde de lei din banci.
Cu aceste sume, firmele fantoma achizitioneaza, chipurile, cereale si animale", a subliniat Bolbosan. Potrivit acestuia, banii provin- in principal - de la firmele cu activitate in domeniul constructiilor, publicitate, comert, telefonie si chiar mass-media.
„O firma care are sume mari in conturile de la o anumita banca transfera intr-un alt cont al unei alte firme banii de care are nevoie, in acel moment, pentru diverse servicii. Cei care scot banii – acele „firme-fantoma" – pentru firmele mari percep comisioane de la acestea de pana la 1,5%-2% din suma retrasa de la banca.
Profitul unei firme-fantoma care se ocupa de astfel de tranzactii poate fi, anual, de ordinul miliardelor de lei", ne-a explicat seful Serviciului Combaterea Spalarii Banilor.
Potrivit legislatiei, bancile raporteaza la BNR retragerile mai mari de 10.000 de euro, zilnic, acesta fiind unul din motivele pentru care se practica transferurile de bani dintr-un cont al unei firme in contul unui alt agent economic, explica surse bancare.
Cele mai mari probleme le ridica firmele fatoma care deruleaza activitati de import cu marfa subevaluata. "Aceste retele spala zilnic sume imense de bani. Retelele de import functioneaza cu ajutorul autoritatilor vamale.
Firmele fatoma au un „carlig complet" la Vama. C