Consiliul local Sighisoara a aprobat joi, intr-o sedinta extraordinara, protocolul de parteneriat cu Fundatia Mihai Eminescu Trust pentru custodia Platoului Breite.
Desi in final 16 consilieri din 17 prezenti si-au dat acordul pentru acest protocol, n-au lipsit schimburi dure de replici intre consilieri si reprezentantii MET prezenti la sedinta. Agentia pentru Protectia Mediului (APM) a aprobat ieri darea in custodie a Platoului Breite.
Primul repros a venit din partea consilierului Harald Gitschner care s-a aratat nedumerit de faptul ca intre partenerii care vor avea in custodie Platoul Breite nu se regasea si Forumul Democrat German, desi acesta facuse o solicitare in acest sens catre Jessica Douglas-Home, care a fost de acord.
Biologul Cosmin Ioan Moga, coordonatorul stiintific al proiectului de custodie, a explicat ca protocolul de parteneriat se incheie doar intre MET si Consiliul local, urmand ca in viitor sa se organizeze sedinte de aderare ale altor organizatii si ONG-uri.
Daca in dosarul depus la Agentia pentru Protectia Mediului Mures apar pe langa MET inca trei ONG-uri (Asociatia „Sighisoara Durabila", Eco-Breite si NABU), acest lucru se datoreaza faptului ca respectivele fundatii si-au adus contributia la elaborarea studiului stiintific care a insotit cererea de custodie,
dar aceste organizatii nu vor avea putere de decizie in cadrul parteneriatului.
Cine dirijeaza Breitele?
Un alt aspect care i-a nemultumit pe alesi a fost modul in care se vor lua deciziile in cadrul parteneriatului. Forul de decizie va fi format dintr-un reprezentant al MET, unul al Consiliului local si coordonatorul stiintific al proiectului.
Acesta din urma a fost deja numit de catre MET in persoana biologului Cosmin Ioan Moga, care a condus si intocmit studiul asupra Platoului Breite atasat