Campionii cresterilor sunt conexiunile in banda larga, mai ales prin fibra optica si cablu coaxial. Accesul la punct mobil a crescut simtitor. Ponderea accesului prin dial-up s-a restrans.
Accesul la internet pentru acasa devine o necesitate pentru categorii din ce in ce mai largi de populatie. Daca este sa ne luam dupa aparitia telecentrelor printr-o serie de sate izolate, se poate spune ca accesul la internet a devenit chiar un drept.
In ultimii doi ani, internetul a devenit o afacere. Au aparut destul de multi provideri, care fac bani frumosi din accesul crescand al populatiei la internet. Iar nevoile clientilor cresc, veniturile la fel, deci si disponibilitatea romanilor de a plati mai mult pentru un acces, mai rapid si permanent.
Mici, da´ multi!
Acest tip de afacere a fost speculat atat de micii investitori, cat si de marii jucatori de pe piata. In situatia prezenta, exista numeroase retele mici, de cartier, care fac concurenta serioasa operatorilor mari. Micul provider ofera acces la internet cu o viteza de multe ori destul de redusa, dar la tarife relativ mici.
Administratorul retelei de cartier percepe o taxa cuprinsa intre 30 si 50 lei noi (300.000-500.000 lei vechi). La majoritatea nu poti cunoaste exact viteza pe care o confera. Administratorul primeste o anumita viteza, pe care o imparte tuturor abonatilor. Viteza este invers proportionala cu numarul celor activi la un moment dat.
Acest tip de conexiune are avantajul de a permite utilizatorului accesul la datele puse la comun de altii. Fiecare da "sharing" la o serie de fisiere pe care ceilalti le pot vedea si copia in calculatorul propriu. Lucru care nu este posibil la un abonament individual, deoarece lipseste reteaua in care se afla aproape toti vecinii.
La o retea de cartier insa apar dezavantajele date de drepturile p