In urma cu trei ani, Romania numara 224 de impozite, taxe si tarife pe care le plateam zilnic. Acum un an erau 330. Finantele au numarat in prezent 420, dar statul se plinge mereu ca n-are bani.
Presedintele Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR), Mihai Ionescu, a cerut ieri reprezentantilor Ministerului Finantelor sa limiteze valoric si numeric numarul taxelor pe care agentii economici le platesc la bugetul de stat.
„Avem o mare problema cu parafiscalitatea: sint 500 de taxe. Sper sa ajungem la o intelegere cu Ministerul Finantelor pentru limitarea si chiar scaderea atit a numarului de taxe, cit si a valorii acestora", a spus Ionescu.
„Sinteti rautacios in legatura cu parafiscalitatea. Nu sint 500 de taxe, ci 420", a replicat secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Catalin Doica.
Cele mai importante impozite pe care contribuabilii le platesc catre bugetul statului sint grupate in doua categorii: impozitele directe, pe profit si pe venit, si cele indirecte (TVA, accize si taxe vamale). Urmeaza contributiile la bugetele sociale.
Dupa acestea vine larga plaja de impozite si taxe locale, unele reglementate prin Codul fiscal, iar multe altele puse in functie de imaginatia fiecarui primar. Exemplu in acest caz poate sta taxa de bariera inventata de primarul Constantei, Radu Mazare.
Apoi vin taxele de timbru si alte tarife percepute de stat pentru diverse servicii, cum ar fi examenul auto sau emiterea unui certificat de catre Administratia Financiara.
Cei mai tari din Europa
Acum trei ani am numarat 224. „Acum un an erau 330. In toamna, i-am solicitat ministrului Vladescu sa inventarieze darile. Daca au descoperit 420 de taxe si impozite, ori noi nu le-am vazut pe toate, ori s-au inmultit intre timp. Este excesiv.
Avem de departe