iar una dintre faptele concrete este promovarea unei politici externe în concordanţă cu principiile europene", a declarat ministrul român de externe, Răzvan Ungureanu, după întâlnirea cu iar una dintre faptele concrete este promovarea unei politici externe în concordanţă cu principiile europene", a declarat ministrul român de externe, Răzvan Ungureanu, după întâlnirea cu omologul său moldovean, Andrei Stratan.
Cu această ocazie, Ungureanu a anunţat un plan de măsuri destinat să modifice structura juridică a relaţiei bilaterale dintre România şi Moldova.
Printre acestea, semnarea unui parteneriat pentru Europa, cu scopul de a accelera apropierea Chişinăului de structurile europene. În acest sens, Ungureanu a declarat că Republica Moldova trebuie să aibă aceleaşi şanse europene ca şi Balcanii de Vest.
După toate probabilităţile, pactul pentru Europa este menit să înlocuiască tratatul de bază, un document controversat, asupra căruia diplomaţiile celor două state au negociat mulţi ani de zile. Un al doilea acord se referă la regimul de vize ce urmează să fie în curând instalat între cele două state. Ministrul român de externe a atras atenţia că Moldova este ultimul dintre state cu care România semnează un astfel de acord, impunerea regimului de vize făcând parte din setul de obligaţii asumate de Bucureşti în faţa Bruxellesului.
Pentru a nu îngreuna circulaţia cetăţenilor din cele două state, Ungureanu a anunţat că se are în vedere gratuitatea vizelor, acordarea unor vize de lungă durată şi favorizarea categoriilor cu risc scăzut de migraţie ilegală. Ministrul român de externe a mai declarat că intenţionează să ceară Ministerului de Justiţie urgentarea şi simplificarea procedurilor de acordare a cetăţeniei române.
Ministrul de externe a calificat Transnistria drept "o preocupare de securitate pentru România". În acest context, Ungureanu a c