Noile cercetari prezentate in cadrul seminarului ''Theobroma Cacao: Arborele Schimbarii''evidentiaza rolul crescut al cacao in ingrijirea sanatatii cardiovasculare. Planta de cacao (Theobroma cacao) are un impact semnificativ asupra sanatatii publice si imbunatatirii spatiului socioeconomic si ecologic al tarilor unde este cultivata, sustin nume de prestigiu din comunitatea stiintifica internationala, care s-au intrunit la National Academies pentru a examina cele mai recente progrese stiintifice inregistrate in cercetarile efectuate asupra prafului de cacao.
Cu doi ani in urma, Academia Nationala a gazduit primul sau simpozion despre cacao, intitulat ''Theobroma Cacao: O cultura straveche, o planta medicinala, un viitor surprinzator''.
In cadrul simpozionului, medicul Norman Hollenberg a prezentat rezultatele unui studiu efectuat pe doua populatii de indieni Kuna: ''Indienii bastinasi Kuna care traiesc intr-un arhipelag din apropiere de Panama inca mai beau, in medie, patru pana la cinci cani de cacao preparata in casa, bogata in flavonoli.
Pe de alta parte, indienii Kuna care au plecat de pe aceste insule si locuiesc in suburbiile orasului Panama consuma putina cacao, iar cea pe care totusi o consuma este procurata din comert, avand un continut scazut de flavonoli''.
Din datele obtinute pe baza certificatelor de deces, ''Hollenberg a descoperit ca indienii Kuna care traiesc pe insule prezinta un numar semnificativ mai scazut de decese provocate de boli de inima si cancer.
Riscul relativ al decesului provocat de boli de inima in Panama, pe continent, este cu 1.280 la suta mai ridicat decat cel din arhipelag, in timp ce riscul de deces provocat de cancer este cu 630 la suta mai ridicat''.
''Rezultatele noastre arata ca un regim alimentar bogat in flavonoli s-ar putea dovedi extrem de benefic pentru reducerea numarului de decese p