Tema zilei: Directiva Bolkenstein! Vorbim limbi staine, nu-i asa? V-a intrebat cineva la serviciu, astazi, despre ea? Era vreun afis la super-market cu asa ceva? Ori la Primarie? A zis ceva Presedintele Basescu ori doamna Udrea despre asta, la televizor?
V-ati certat de dimineata cu sotul/sotia din cauza paragrafului 3, articolul 45, din sus-numita directiva? NU, mai mult ca sigur! Ei bine, starea aceasta de fericire paradisiaca, in care va permiteti luxul de a nu va pasa, nici cit negru sub unghie, de ceea ce face si zice Europa-institutionala, va inceta cit de curind.
O data cu integrarea efectiva, cel mai probabil la 1 ianuarie 2007, veti fi alungati din paradisul unduitor-melancolic al spatiului mioritic si pusi sa dati piept cu realitatea cruda a vietii de european.
Iar daca nu stiti ce zice si ce face Directiva Bolkenstein si alte mii de directive si reglementari ale Uniunii Europene, ori decizii ale Curtii Europene de Justitie, o sa platiti sec si din gros, din saracia, ori bogatia de care dispuneti!
Cind si-a propus sa devina un spatiu economic integrat, Uniunea Europeana a dat o definitie clara si simpla acestui concept: libera circulatie a marfurilor, a capitalurilor, persoanelor si serviciilor. In spatele acestei simplitati carteziene se ascunde, insa, un iad al complicatiilor legale si politice care face atit de anevoioasa istoria integrarii, chiar si in spatiul Uniunii.
Aplicarea masurilor menite sa realizeze conceptul s-a facut ceva mai apasat in ultimii 20 de ani, treptat insa si inegal in privinta celor patru mari sectoare - marfuri, capital, persoane, servicii.
Daca circulatia libera a marfurilor si a capitalurilor este realizata, o data cu crearea monedei unice, circulatia libera a persoanelor pe piata fortei de munca este restrictionata, mai ales pentru tarile nou venite, iar li