Fostele intreprinderi de stat au acumulat cele mai multe datorii la buget
Foste intreprinderi de stat, privatizate mai mult sau mai putin inspirat, sereleuri de apartament care invart sume uriase, regii locale, un post de radio si chiar un club de fotbal. Toate acestea se regasesc in topul datornicilor ardeleni la buget.
Ierarhia intocmita de "Evenimentul zilei" a fost alcatuita pe baza datoriilor catre patru bugete diferite: bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetul asigurarilor de sanatate si bugetul asigurarilor pentru somaj.
Pentru fiecare, Ministerul de Finante ne-a comunicat primii zece datornici, iar in cazurile in care o societate a figurat cu datorii la mai multe bugete, sumele au fost cumulate.
Fara cupru
Pe locul intai in topul datornicilor, Ampelum Zlatna, societate aflata in lichidare voluntara, a activat in domeniul industriei metalurgice, ocupandu-se cu productia cuprului.
Atestat documentar din 1747, marile investitii in combinat au inceput in 1965.
Dupa revolutie, statul a incercat in mai multe randuri privatizarea uzinei, dar nimeni nu s-a aratat interesat, mai ales ca datoriile cresteau de la o zi la alta.
Lichidarea voluntara a demarat in 2004, dupa care au inceput licitatiile pentru vanzarea oricaror active de care ar fi fost interesat pe cineva. Uzina a fost implicata si intr-o serie de scandaluri privind umflarea unor datorii catre furnizori.
Divizare neinspirata
Fabrica de arme Cugir SA ocupa locul secund in clasament. Intreprinderea este una din cele doua societati rezultate in urma divizarii, in urma cu doi ani, a Uzinei Mecanice Cugir SA. Potrivit hotararii de guvern prin care s-a decis aceasta masura, scopul a fost separarea activitatilor militare de cele civile, intre obiectivele dorite numarandu-se si facilitarea privatizarii.
In prezent, la Fabrica de ar