Au trecut 64 de ani de la "marele frig", de la "gerul polar" cum ii mai zic unii locuitori ai Bodului - comuna brasoveana unde, la 25 ianuarie 1942, s-a inregistrat minima termica absoluta din Romania: minus 38,5 grade Celsius.
Nimeni din Bod nu-si mai aminteste astazi exact ce s-a intamplat in acea zi. Nici macar batranii satului. Multi dintre cei ce au trait acel ger au murit. O buna parte dintre actualii locuitori sunt veniti aici dupa anul siberian si nu cunosc amanunte decat din auzite. Supravietuitori sunt putini si prea batrani pentru a mai vorbi coerent despre vremuri atat de indepartate. Se poate spune, asadar, ca martori directi ai gerului secolului nu prea mai exista la Bod. Am reusit sa "smulgem", insa, din amintirile a doi octogenari catre care ne-au indrumat reprezentantii Primariei din Bod. Ne-a fost ghid chiar viceprimarul comunei, Gogu Jarcau.
MASURATORI DIN PATRU IN PATRU ORE. Mihai Scripcenco a fost sef tura la Centrala Electrica, Statia Radio Bod intre 1950 si 1987. De 13 ani culege, din pasiune, date si completeaza grafice cu temperaturile inregistrate pe timpul iernii la Bod. "Pe vremuri, temperaturile se inregistrau din patru in patru ore. In â42 nu eram aici, dar tin minte ca la 25 martie, in 1986, au fost minus 25 de grade. Precis va spun, pentru ca eram de serviciu. Tot in anul acela - sau, poate, a fost in â85 - s-au inregistrat cele mai scazute temperaturi. Minus 38 de grade". Minimele pe care le-a trait se apropie de absolutele din 1942. Cativa localnici cred ca este posibil ca nu numai la Bod sa fi fost in acel an atat de frig, dar nu e exclus ca autoritatile sa fi decis ca e mai bine sa nu anunte asemenea temperaturi. Se vorbea ca ar fi plesnit conductele de la fabrica de zahar. "Oricum, iarna, la Bod, intotdeauna este mai frig decat la Brasov. Desi este distanta de numai zece minute intre cele doua puncte, se intampla c