Dupa majorarea de 17%, de la inceputul anului, pretul gazelor naturale va face un nou salt incepand cu trimestrul doi. Desi se vehiculeaza o crestere de circa 7%, cifra definitiva nu a fost inca stabilita.
Conform unei programari facute de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN), in aprilie pretul gazelor din productia interna ar trebui sa ajunga la 375 RON/1.000 metri cubi, fata de 320 RON/1.000 mc in prezent. Urmeaza un nou salt in iulie, la 395 RON si, probabil, inca unul in octombrie, pana la 460 RON/1.000 mc.
Masura nu ar trebui sa surprinda, dat fiind ca pretul gazelor naturale din productia interna trebuie sa se apropie, pana in anul 2007, de nivelul celor din import.
Socurile pe care le va induce o noua majorare a tarifelor la gazele naturale vor fi asumate si de data asta de catre consumatorii industriali si populatie, alertati din vreme despre ce-i asteapta pana in momentul integrarii. Cu alte cuvinte, cine vrea sa inteleaga, bine; cine nu, nu.
Dupa majorarea tarifelor cu 42% in 2005, urmeaza o majorare prognozata de circa 32% in 2006 si o alta majorare, in 2007, care va inchide cercul si va plasa aceste preturi la nivelul costurilor medii pentru gazele din import.
Calendarul acestor cresteri succesive prevede o ajustare trimestriala a preturilor la gazele naturale din productia interna, pana la realizarea unui echilibru cu pretul gazelor de pe piata Uniunii Europene.
Daca din momentul aderarii la UE, statul roman nu va mai putea controla preturile din productia interna, in schimb acum are de rezolvat problemele de natura sociala ce izvorasc din aceste majorari. Cat priveste categoria consumatorilor industriali, nici acestia nu vor avea prea multa libertate de miscare. Ori reduc consumul si isi eficientizeaza activitatea, ori pun lacatul.
Spe