Bulgarii ne preiau exemplul ofensivei anticoruptie. In ultimele doua luni, in Romania, activitatea anticoruptie a cunoscut o intensitate fara precedent, iar in fata procurorilor s-au prezentat numerosi actuali si fosti inalti demnitari, nume sonore ale scenei politice.
Aceasta este o ofensiva cruciala pentru aderarea la termen a Romaniei, care a fost atentionata cu fiecare ocazie de procurori ca functionarea justitiei este criteriul principal ce trebuie indeplinit. In aceeasi situatie se afla si partenerii nostri de tandem, bulgarii care au demarat, de asemenea, o campanie anticoruptie care sa multumeasca Bruxellesul.
Inalti responsabili bulgari, acuzati de deturnare de fonduri si primire de mita au inceput sa fie pusi sub stare de arest preventiv. Astfel, un fost mare muftiu a fost inculpat pentru deturnare de fonduri si pus sub stare de arest inca de la mijlocul saptamanii trecute.
"Organizatii umanitare si religioase profita de statutul lor pentru a revinde la "preturi competitive produse sosite in Bulgaria cu titlu de ajutoare umanitare, scutite de taxe vamale", a declarat la postul de televiziune bRV fostul director al vamilor, Emil Dimitrov. La inceputul acestei luni a inceput anchetarea presedintelui Crucii Rosii, acuzat ca a deturnat o mare parte din sumele colectate pentru ajutorarea categoriilor cele mai sarace ale populatiei.
In magistratura, patru procurori au cerut destituirea presedintelui Curtii de Casatie, Ivan Grigorov, in baza unor rapoarte "foarte concrete" intocmite de politia bulgara.
Calificand drept absurde acuzatiile ce-i sunt aduse, primul magistrat al Bulgariei a remis presei un certificat medical aparent fals din care reiesea ca unul dintre detractorii sai, procurorul general Nikola Filcev, ar fi paranoic.
"Este doar inceputul"
Toate arestarile si acuzatiile reciproce publice survin