(Foto: Saptamana Clujeana)
Piata imobiliara a anilor trecuti a cunoscut transformari si cresteri importante.
Preturile au saltat pe toate segmentele, insa un lucru a ramas constant: daca la inceput de an universitar, chiriile se scumperau cu procente semnificative, pentru intampinarea unui numar de cereri mult peste oferta, in primelele luni ale anului urmator, pretul de inchiriere se mentinea constant sau chiar inregistra scaderi usoare.
Odata cu trecerea boom-ului de cereri, ofertele ramase deveneau prea multe, iar proprietarii lasau uneori din pret. Anul acesta, lucrurile nu s-au desfasurat dupa aceleasi tipare.
„Din 15 decembrie 2005 pana in 15 ianuarie 2006, adica in decursul unei luni, preturile apartamentelor, fie ele constructii noi sau vechi, au crescut cu 10%", arata Dragomir Birlean, reprezentat al Agentiei imobiliare Ancuta.
Cum chiriile tin pasul cu preturile de vanzare, procentul de crestere a valorii unui apartament este adaugat la cifra de inchiriere.
Tot mai scump
Agentii imobiliari spun ca principalele cauze care au determinat majorarea chiriilor sunt inasprirea conditiilor de creditare si numarul mare de studenti si persoane care locuiesc temporar in orasele mari, mai ales in centrele universitare de traditie: Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi, Timisoara.
Aici, cererea de apartamente de bloc pentru inchiriere este mult mai mare fata de alte localitati, mai ales ca numarul studentilor este in crestere de la an la an, iar univesitatile nu dispun de spatii suficiente de cazare. In Cluj-Napoca, in camine sunt cazati mai putin de o treime din numarul total de studenti.
Prin urmare, oferta redusa si cererea foarte mare au generat cresterea preturilor peste limitele no