(Foto: Saptamana Clujeana)
Incepand din 1993, piata alcoolului a fost supusa unui proces de crestere graduala a accizelor. Insa, incepand din acest an, producatorii de alcool vor avea de platit un nou bir, de aceasta data numit „taxa pe viciu", in cuantum de 200 euro pe hectolitrul de alcool absolut.
Producatorii de alcool considera ca aceasta noua taxa este extrem de impovaratoare cu atat mai mult cu cat, incepand cu luna iulie a acestui an, nivelul accizelor va creste de la 465,35 euro la 550 euro/hl de alcool pur, nivelul minim de accizare in Europa.
Astfel, valoarea totala a taxelor si accizelor platite de producatorii romani va ajunge la 750 euro/hl de alcool absolut, valoare similara celor din Spania si Italia.
O noua taxa
Desi masurile propuse de Ministerul Sanatatii au ca scop limitarea consumului de alcool, producatorii cred ca vom avea de-a face cu acelasi consum si in continuare.
Mircia Todea, directorul general al Prodvinalco SA Cluj, sustine ca scumpirea alcoolului produs legal va conduce intr-adevar la o scadere a valorii pietei legale a alcoolului. In schimb, ceea ce vor pierde producatorii de alcool va fi castigat de piata neagra, unde preturile practicate sunt mult mai scazute.
Potrivit lui Todea, in final, accizele si taxele, inclusiv taxa de viciu, vor ajunge sa reprezinte intre 70 si 85% din valoarea produselor comercializate de producatori. Trebuie amintit ca, in prezent, pretul de livrare al unei bauturi alcoolice produsa legal se compune din 40% costul produsului si 60% acciza.
Momentul introducerii acestei noi taxe este extrem de rau ales, avand in vedere ca producatorii romani trebuie sa investeasca masiv in retehnologizare, pentru a putea face fata competitiei cu producato