Av. Cornel PopaFoto: HotNews.ro
Cornel Popa este unul dintre avocatii care a aparat statul roman la Curtea de Arbitraj a Bancii Mondiale. De partea cealalta, compania americana Noble Ventures ceruse peste 350 de milioane de dolari.
Avocatii romani, impreuna cu o echipa de avocati americani, au castigat, dupa un proces care a durat trei ani.
Intr-un interviu pentru Hotnews.ro si EurActiv.ro, avocatul Popa explica cum se pot castiga sau pierde sute de milioane de dolari la ICSID, cine si cum ajunge sa se judece acolo.
Cornel Popa a reprezentat statul in aceasta actiune pe vremea cand era avocat asociat al firmei Musat si Asociatii.
In prezent, Popa este avocat asociat la firma de avocatura Tuca & Asociatii, fondata la inceputul anului 2005 de opt fosti parteneri desprinsi de Musat & Asociatii.
Reporter : Cum se face ca ICSID poate judeca statul roman si il poate obliga la despagubiri de sute de milioane de dolari?
[Denumirea originala a Curtii de arbitraj a Bancii Mondiale este International Centre for Settlement of Investment Disputes - ICSID]
Cornel Popa: ICSID a fost creata in 1965 ca instanta specializata in arbitrarea litigiilor comerciale internationale, prin Conventia de la Washington din 1965, cu privire la Reglementarea Diferendelor Relative la Investitii intre state si persoane ale altor state. Romania a aderat la aceasta conventie printr-un decret din 1975.
A existat o lunga perioada in care ICSID nu a avut mult de lucru. Pana in 2002, cand a existat si prima actiune impotriva statului roman, initiata de Noble Ventures, ICSID solutionase circa 70 de dosare.
Intre timp, lumea a inceput sa afle de ICSID, astfel incat in ultimii ani numarul dosarelor a avut un alt ritm, iar in prezent se afla pe rol circa 100 dosare.. Argentina a avut cele mai multe litigii, pe fo