Mihaileanu si Zambaccian. Un actor si un colectionar. Doua nume care sunt capul de afis al unor mari dosare instrumentate la Parchet. Cu toate acestea, nu au fost si nu vor fi niciodata audiati. Sunt demult in nefiinta, dar au revenit in actualitate gratie locuintelor a doi demnitari: Traian Basescu si Adrian Nastase.
O cautare rapida in portalul Google se soldeaza cu 19.800 de mentionari ale numelui Stefan Mihaileanu. Cele mai multe sunt legate de presedintele Traian Basescu si de casa pe care acesta si-a repartizat-o pe cand era primar general. O vila cu doua etaje, in centrul Capitalei, l-a facut astfel mai cunoscut pe Stefan Mihaileanu decat propria existenta. Marturisesc ca nu am stiut sa raspund la intrebarea prompta a unui coleg: "Cine a fost Mihaileanu asta?". Mai mult, nici Primaria Sectorului 2, cea in parohia careia se afla strada cu pricina, nu a stiut din prima al cui nume il poarta strada. Cu sprijinul acesteia insa, am aflat: dintre cei doi Mihaileanu Stefan, unul actor si dramaturg contemporan cu I.L. Caragiale si unul lider PNT in perioada Maniu, primul este "nasul" strazii in care isi are adresa de buletin seful statului. Autor dramatic si actor, Mihaileanu a trait intre anii 1821 si 1909. A absolvit Scoala Societatilor Filarmonice, a fost actor in trupa C. Caragiale, la Bucuresti si Craiova. A scris si jucat in vodeviluri, drame si tragedii.
IUBIT DE CARAGIALE. "Actor cu ifose", il numeau cronicarii de teatru ai vremii pe Stefan Mihaileanu. Piesa care il va face insa cunoscut pe Mihaileanu, pentru o fericita improvizatie este Muschetarii lui Dumas. I.L. Caragiale descrie scena in "Din carnetul unui vechi sufleur": "Odata juca Stefan Mihaileanu pe Olliwer Cromwell in Muschetarii lui Dumas si Solomonescu, pe un ofiter de garda in tabara. Ofiterul intra grabit in cortul protectorului si striga: «Genârale! Genârale, a sosit bastamentul