In conditiile diminuarii capitalului de stat care a mai ramas de privatizat, investitiile straine se vor axa pe componenta greenfield, a declarat Adrian Nitu, consilier al ministrului de stat Gheorghe Pogea. "Din acest an se va inregistra o schimbare majora la nivelul structurii investitiilor straine. Pana in prezent ponderea cea mai importanta a capitalului strain a provenit din privatizari. In viitor, vor castiga teren investitiile de tip greenfield (afaceri incepute de la zero - n.r.)", a afirmat Nitu, citat de Mediafax.
CSI: Autoritatile trebuie sa isi schimbe atitudinea
La randul sau, directorul executiv in cadrul Consiliului Investtorilor Straini, Ruxandra Bandila, a aratat ca se va inregistra o tranzitie spre investitiile greenfield. "Investitiile straine directe au scazut in Slovacia cu 24% in anul in care s-a realizat aceasta tranzitie. In Romania perspectivele sunt mai bune, in conditiile in care fiscalitatea este redusa, ca urmare a introducerii cotei unice, si multinationalele sunt interesate sa plateasca taxele in tara noastra. Investitiile greenfield ar putea fi atrase, dar este foarte importanta schimbarea atitudinii. Trebuie sa vedem care sunt si solicitarile investitorilor, de ce au nevoie", a mai spus Bandila. Potrivit Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS), valoarea investitiilor directe cu impact semnificativ in economie (care depasesc un milion de dolari) angajate in anul 2005 a fost de peste 1,8 miliarde de dolari, in crestere cu circa 47% fata de anul anterior. In cursul anului precedent au fost finalizate 251 de proiecte de investitii, proiectele greenfield insumand circa 908 milioane de dolari, iar cele brownfield aproape 910 milioane de dolari.
In conditiile diminuarii capitalului de stat care a mai ramas de privatizat, investitiile straine se vor axa pe componenta greenfield, a declarat Adrian Nitu,