Din isteria generala creata de dorinta liber exprimata a procurorilor de a-l aresta pe Dinu Patriciu joi seara si sub nicio forma in alta zi sau la alta ora am inteles clar cateva lucruri. Multe mi-au ramas, in continuare, nedevoalate, dar, repet, de unele sunt aproape sigura.
Si, iertata-mi fie lipsa de modestie, dar am intalnit multe, chiar foarte multe persoane care impartaseau opinia mea, desi avem structuri si pregatiri diferite. Oricum, bunul-simt si rationamentul primar, bazat pe valori universal valabile, nu necesita arderi intense de neuroni. E de ajuns sa ai sapte ani de-acasa si o bruma de carte.
E clar ca oameni din serviciile secrete si din institutiile de ancheta - ma refer la DNA si Parchetul General - reactioneaza la stimuli politici. E limpede ca urmaresc atent si speculeaza orice intorsatura politica, de strategie sau de mesaj.
Dar toate aceste "scapari" devin grosolane atunci cand se grabesc. Iar in ultima vreme si oamenii din servicii, si cei din Parchete sunt ca un fel de tsunami. Vin, vin cu repeziciune, pe urma se retrag in matca dupa ce s-au uitat seara la televizor. Sa vada ce mai zice presedintele. Sa vada ce mai crede ministrul justitiei. Sa afle cine mai este tare pe pozitie.
Si cine a picat in opozitie! Si ei sunt oameni, si ei vor sa aiba continuitate in cariera, si ei vor sa fie promovati. Si-atunci, un tip de reactie plana, fara suisuri si coborasuri, fara varf si declin s-ar putea dovedi inoportuna si chiar neavenita.
In seara anuntului arestarii lui Dinu Patriciu au fost cel putin cateva elemente stranii. De ce trebuia sa afle presa de la pranz, ba chiar de vreo trei-patru zile, ca Dinu Patriciu va fi arestat? E clar ca anchetatorii testeaza reactia publica prin presa. Si asta nu ar fi chiar atat de grav. Dar procedeaza la presiune psihologica asupra invinuitilor. Vinovati s