•Principalele ramuri ale economiei iesene au suferit scaderi importante ale productiei in anul 2005, comparativ cu anul 2004 •Atat industria alimentara, cat si cea textila sau cea chimica au inregistrat scaderi importante ale productiei •In anul 2005 au fost mai multi someri comparativ cu anul 2004
Anul 2005 a fost unul in care productia din domeniul alimentar a inregistrat o crestere semnificativa de la o luna la alta, insa mult mai scazuta fata de cea a anului 2004, acest lucru fiind demonstrat de studiul statistic facut de catre Directia Judeteana de Statistica (DJS) a Judetului Iasi. Conform acestuia, productia totala de carne de porcine a inregistrat un record, ajungand la 430 de tone numai in luna decembrie a anului trecut, cu mult mai mult fata de oricare luna din 2005. De altfel, numai productia din luna decembrie s-a dublat fata de luna noiembrie, cand au fost produse doar 210 tone. Totusi, scaderea nivelului de trai se reflecta in buletinul emis de DJS, in aceeasi luna a anului 2004 fiind produsa o cantitate mult mai mare de astfel de carne, mai exact, aproape 700 de tone. In afara de Sarbatorile de Iarna, o alta explicatie pentru cresterea productiei la carnea de porc, de la o luna la alta, a fost si reticenta oamenilor fata de carnea de pasare, din cauza virusului gripei aviare. O crestere semnificativa a inregistrat si procesarea carnii, volumul total de preparate din carne inregistrand o crestere cu cateva tone fata de anul trecut, in decembrie 2005 fiind inregistrate aproape 880 de tone de carne, fata de 650, cat au fost in luna decembrie a anului 2004.
Mai multi someri
O fluctuatie a suferit si piata fortei de munca, respectiv numarul somerilor inregistrati la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca. In 2005 a avut loc o crestere cu peste doua mii a numarului somerilor fata 2004, cei mai numerosi