(Foto: Saptamana Clujeana)
A fi sau a nu fi membru de partid? Aceasta e intrebarea. Increderea romanilor in partidele politice si in politicieni este de multa vreme foarte scazuta. Iar scandalurile tot mai dese in care sunt implicate nume sonore din clasa politica mentin in continuare sau chiar accentueaza aceasta tendinta.
Insa, chiar si asa, o mare parte a romanilor au simpatiile lor politice, carora le dau curs o data la patru ani, cand au loc alegerile generale sau locale.
Pentru cei mai patimasi sustinatori ai unui partid politic, exista insa si optiunea inscrierii in randul membrilor acestuia, si, de ce nu, ascensiunea spre o functie de conducere. Inainte de 1989, toti "cetatenii model" ai Republicii Socialiste Romania aveau obligatia de a fi membri ai Partidului Comunist Roman.
De atunci, lucrurile s-au schimbat. Numarul membrilor cotizanti ai partidelor politice este redus, comparativ cu populatia judetului Cluj. Insa vremea partidelor de masa a apus in tarile occidentale, fenomen care a atins si sfera politica din Romania.
In Cluj, cel mai mare numar de membrii il are UDMR, care nu este insa un partid politic in adevaratul sens al cuvantului, Uniunea avand drept scop reprezentarea intereselor minoritatii maghiare. Pe locul al doilea se situeaza PSD, partid care a pus la punct si cea mai evoluata forma de strangere de fonduri, in functie de mai multe criterii.
De mentionat ca in lupta pentru atragerea cat mai multor membri, partidele prefera sa perceapa o cotizatie simbolica, pentru a nu ingradi accesul in organizatie a tuturor categoriilor sociale.
UDMR e in frunte
Ca numar de membrii, locul intai cu coronita revine UDMR. Si este oarecum normal sa fie asa, avand in vedere ca mai toate persoanele